Digitaal | BNR

Digitaal | BNR

BNR Nieuwsradio

Digitale technologie zit overal en beïnvloedt onze levens continue. Joe van Burik en Ben vander Burg spreken daarover elke woensdag met prominente gasten uit de tech-wereld, van onderzoekers en ondernemers tot politici en beslissers, in BNR Digitaal. 

Digitale technologie heeft op alle facetten van ons leven impact. BNR Digitaal houdt je op de hoogte van het laatste nieuws in de snel veranderende techwereld. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe reeks techwetten uit Europa: De Digital Services Act (DSA), Digital Markets Act (DMA) en AI Act. Welke impact heeft deze wetgeving op techbedrijven binnen en buiten ons continent? Loopt Europa voorop of zitten we onze eigen innovatie dwars?

Hoe zien de techreuzen van de toekomst eruit? Blijft Apple dominant op de markt voor smartphones? Wat is de volgende stap van 'ons eigen' ASML uit Veldhoven?  Maakt Mark Zuckerberg zijn droom van het Metaverse waar? En wie kan Nvidia nog bedreigen als het gaat om de beste AI-chips in datacenters?

In BNR Digitaal is er aandacht voor een breed scala aan onderwerpen. Van AI naar regelgeving, van chips naar het metaverse en van de games-industrie naar  Iedere week met de beste experts en beslissers uit hun werkveld. In een aantal uitgebreide gesprekken wordt de luisteraar wekelijks bijgepraat over de belangrijkste ontwikkelingen in de wereld van technologie.

 

Het programma

BNR Digitaal begon in 2011, onder leiding van Herbert Blankesteijn, als voortzetting op zijn vorige programma bij BNR; 'De Elektronische Eeuw'. In 2022 droeg hij het stokje over aan presentator Joe van Burik en co-host Ben van der Burg.

BNR Digitaal opent iedere week met een kort gesprek tussen Joe en Ben, waarin zij kort bespreken wat hen bezig houdt. Daarna is er ruimte voor een langer 'hoofdgesprek', waarin het belangrijkste technologienieuws van die week centraal staat. Eén of twee prominente gasten schuiven aan.

De tweede helft van het programma staat in de meeste gevallen in het teken van twee kortere gesprekken over andere techdossiers, met kenners en beslissers.  In de periodieke rubriek 'De Zoekopdracht' gaat een redacteur of presentator van BNR Nieuwsradio specifiek op onderzoek voor BNR Digitaal, bijvoorbeeld door een evenement te bezoeken of vanuit hun eigen kennis te komen vertellen.

Ook verschijnt er zo nu en dan een extra BNR Digitaal, om extra verslag te doen van grote gebeurtenissen in de techwereld, zoals het verschijnen van de Apple Vision Pro of de turbulente Twitter-overname van Elon Musk.

In het Nationaal AI Debat, een spin off van BNR Digitaal, gaan de belangrijkste AI-kenners- en ontwikkelaars met elkaar in gesprek over de toekomst van deze disruptieve technologie.

 

Over het team

Joe van Burik volgt en analyseert de belangrijkste ontwikkelingen in tech, met scherpte, tempo en humor. Je hoort hem dagelijks op BNR Nieuwsradio met het belangrijkste nieuws in de Tech Update, en elke woensdagmiddag als presentator van BNR Digitaal met Ben van der Burg. In het bijzonder volgt Joe al twee decennia de wereld van videogames, waarover hij met bevlogen collega's en gasten praat in de podcast All in the Game. Eerder werkte hij als auto(sport)journalist voor diverse andere media en schreef het boek Formule 1 voor Dummies.

Ben van der Burg is IT-ondernemer en voormalig topschaatser. Ben is bezeten door technologie en wordt enthousiast van gadgets, elektrische auto's, goede businessmodellen en de toekomst. Naast BNR Digitaal is hij wekelijks te horen als presentator van De Technoloog. Ook schuift hij regelmatig aan bij Vandaag Inside, Op1 of andere talkshows, om te praten over het laatste nieuws rond technologie.

Daniël Mol is redacteur van BNR Digitaal. Hij voegde zich in 2022 bij het team en is ook redacteur van de Cryptocast en De Technoloog.

Luister naar de laatste aflevering:

Wat gaat kabinet-Schoof, met de eigen achtergrond van de beoogd premier én zijn nieuwe bewindspersonen, doen met digitalisering, het ondernemersklimaat én surveillance in Nederland? Dat, en meer, bespreken Joe van Burik en Ben van der Burg in deze aflevering met hun gasten.

De handtekening hoeft er alleen nog maar onder worden gezet, en dan is het wachten tot 2 juli. Dan staat er nieuw kabinet op het bordes. Met aan de leiding: Dick Schoof, de man die jarenlang bij de AIVD en de NCTV werkte. En daar staat ook een kersverse staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering tussen. Daarvoor hebben de coalitiepartijen Zsolt Szabó op het oog. Hij was ooit kamerlid voor de VVD, maar komt nu namens de PVV in het kabinet terecht. Wat kunnen we van hen verwachten? En wat voor beleid gaan zij uitvoeren, aangezien er maar weinig over digitalisering wordt gerept in het hoofdlijnenakkoord?
Dat bespreken we met Bert Hubert, tech-ondernemer en voormalig toezichthouder op de diensten, en met Lucien Burm, voorzitter van de Dutch Start up Association

Microsoft belooft een veiligere toekomst
Na jaren van nalatigheid is er een cultuurverandering bezig binnen Microsoft. Het bedrijf heeft cyberveiligheid weer als de absolute nummer 1 op de prioriteitenlijst staan. Tenminste, dat beweert President Brad Smith tegenover het Amerikaanse Congres. Die moest hen te woord staan nadat een klokkenluider naar buiten was gestapt om te verklappen dat Microsoft juist allerlei dreigingen negeerde. Met als gevolg dat Amerika open en bloot lag voor cyberaanvallen vanuit China en Rusland.
We praten erover met Chantal Stekelenburg, Head of Hackers bij Zerocopter.

The Next Web Conference staat voor de deur
Morgen begint de jaarlijkse The Next Web Conference. Meer dan 190 sprekers staan ingepland om te komen vertellen over alle hoeken van de techsector. AI, Fintech, duurzaamheid, en de digitale toekomst: het komt allemaal langs. Maar hoe gaat dat in z'n werk? En hoe houdt je zo'n gevarieerd techfestijn ieder jaar toch weer verfrissend?
We praten erover met de man waar die er ooit mee begon: Boris Veldhuijzen van Zanten, oprichter en oud-CEO van The Next Web.

Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Vorige afleveringen

 • 752 - Wat kabinet-Schoof met digitalisering, ondernemen en surveillance gaat doen 
  Wed, 19 Jun 2024
 • 751 - Extraatje Digitaal: techsector in Taiwan en ga naar TNW Conference met korting 
  Mon, 17 Jun 2024
 • 750 - Apple Intelligence, wat gaat dat voor ons (met OpenAI en Google) doen? 
  Wed, 12 Jun 2024
 • 749 - 'Extreem complexe' AI Act eindelijk klaar, dit verandert er voor jou 
  Wed, 05 Jun 2024
 • 748 - Zoeken met Google is een zooitje, maar is AI wel de oplossing? 
  Wed, 29 May 2024
Meer afleveringen weergeven

Meer Nederlandse nieuws en politiekpodcasts

Meer internationale nieuws en politiekpodcasts

Meer BNR Nieuws Radio Podcasts

Kies een categorie