Cryptocast | BNR

Cryptocast | BNR

BNR Nieuwsradio

Cryptocurrency are here to stay. Daniël Mol navigeert je wekelijks door al het cryptonieuws. Langs fans en haters, hypes en trends, winst en verlies.

De Cryptocast bestaat uit een A-deel en een B-deel. In deel A neemt Daniël Mol het belangrijkste cryptonieuws van de week door. Deze aflevering wordt ook wekelijks uitgezonden op BNR Nieuwsradio. De Cryptocast legt het doorgaans ingewikkelde cryptonieuws begrijpelijk uit en plaatst het in de context van de echte wereld, voorbij coins en blockchains. Wat zijn de belangrijkste headlines van de afgelopen week? Hoe kijken regeringen wereldwijd naar de ontregelende opmars van cryptovaluta? Welke bedrijven lopen voorop in deze revolutie? En hoe positioneert Nederland zich in al dit geweld?

Bert Slagter belt wekelijks in voor een prijsanalyse op de radio. Hoe staat het ervoor op de altijd bewegelijke cryptomarkt? Hoe interacteren Bitcoin, Ethereum en de andere munten met de rest van de financiële wereld? En welke impact heeft de rest van de economie juist weer op de cryptomarkt?

In deel B zoeken Daniël Mol en een co-host van dienst de verdieping op met één gast uit de wereld van cryptovaluta, economie of technologie. Hoe veranderen deze ontwikkelingen ons economisch verkeer van de toekomst?

Want: cryptovaluta worden steeds volwassener en zullen niet meer verdwijnen. Financiële instellingen bemoeien zich in steeds grotere mate met bitcoin. Inmiddels kan je niet alleen via gereguleerde cryptobedrijven, maar ook via traditionele beleggingsproducten beleggen in crypto. Daarmee krijgt Bitcoin een plek in het traditionele financiële systeem.

Ook andere blockchaintechnologie heeft een steeds grotere impact op onze samenleving. Grote groepen mensen krijgen toegang tot het financiële systeem door stablecoins, bitcoin of andere cryptovaluta. Dat geldt niet zo zeer voor de westerse wereld, maar juist voor alle landen daarbuiten. Adoptie van cryptovaluta stijgt het snelst in zogeheten 'lower middle income'-landen, vaak met onzekerheid op politiek of economisch vlak als ondergrond.

Centrale banken wereldwijd zitten ook niet stil. De uitrol van digitaal centrale bankgeld wordt steeds realistischer. Het ontstaan van een 'CBDC', in welk land of continent dan ook, is een direct gevolg van de revolutie die cryptovaluta teweeg heeft gebracht. Daarom doet de Cryptocast met open blik verslag van de verschillende overheidsprojecten die achter deze oude munten in een nieuw jasje zitten.

Met kritische interviews geeft de Cryptocast kleur en duiding aan de volatiele maar altijd kleurrijke cryptowereld.

Het team

Daniël Mol is redacteur en presentator van de Cryptocast. Hij is sinds 2017 met Bitcoin bezig en kwam in 2021 bij het team van de Cryptocast.

Bert Slagter is co-host en de prijsanalist bij de Cryptocast. Hij schreef in 2021 het boek 'Ons Geld is Stuk', is host bij Satoshi Radio en analist bij kennisplatform Bitcoin Alpha.

 

Disclaimer

De inhoud van de Cryptocast is geen financieel advies. Beleg altijd op basis van je eigen overwegingen en onderzoek.

Radio: BNR Nieuwsradio

Categorieën: Technologie

Luister naar de laatste aflevering:

De cryptomarkt heeft deze week een belangrijke mijlpaal bereikt: Bitcoin is eindelijk door de 100.000 dollar heen gegaan. De koers stond rond de 102.000 dollar, een stijging die gisteravond al werd ingeluid met een uitbraak en vannacht om 3:30 uur werd bevestigd. Naast Bitcoin deden ook andere munten het goed, zoals Ethereum, XRP en enkele kleinere altcoins. De vraag rijst natuurlijk: wat is de reden voor deze stijging? Er is niet één specifieke oorzaak aan te wijzen, maar het lijkt een samenloop van positieve ontwikkelingen te zijn. Steeds meer Amerikaanse politici worden overtuigd van Bitcoin, en de cryptovriendelijke benoeming van Paul Atkins als nieuwe voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond zorgt voor extra optimisme. Ook de groeiende instroom van grote kopers in de markt en de populariteit van Bitcoin-beleggingsfondsen hebben bijgedragen aan de recente koersstijging.

Een opvallende ontwikkeling is de aankondiging van het Canadese Bitcoin-miningbedrijf Hut8, dat maar liefst 500 miljoen dollar wil ophalen om Bitcoin aan te kopen. Dit klinkt misschien vreemd voor een bedrijf dat Bitcoin mineert, maar het is onderdeel van een grotere trend. Microstrategy-CEO Michael Saylor was de eerste die dit model introduceerde: hij haalt zoveel mogelijk geld op om Bitcoin te blijven kopen. Hut8 volgt nu zijn voorbeeld, en het is al de tweede miningpartij die deze strategie omarmt. Eerder deed Marathon Digital hetzelfde, met een Bitcoinbezit van meer dan 3 miljard dollar. Dit heeft een positief effect op de beurskoers van deze bedrijven, waarbij Hut8 een stijging van ongeveer 8% zag na de aankondiging.

Aan de andere kant van de markt werd in het Verenigd Koninkrijk een grootschalig witwasnetwerk blootgelegd, waarbij honderden miljoenen aan crypto werden verhandeld. Dit netwerk was een samenwerking tussen de Russische staat en georganiseerde misdaad in Westerse landen, en werd via stablecoins zoals Tether uitgevoerd. De Britse National Crime Agency (NCA) noemt het de grootste anti-witwasoperatie die ze ooit hebben uitgevoerd. Tether zelf heeft echter nog geen verklaring afgelegd over deze onthullingen. Dit roept de vraag op hoe de betrokkenheid van stablecoins in dit soort netwerken de toekomst van Tether zal beïnvloeden, vooral nu het bedrijf nauw samenwerkt met de Amerikaanse overheid.

Tegelijkertijd is er opvallend nieuws uit Rusland. President Vladimir Putin zei deze week dat niemand Bitcoin kan verbieden en dat de ontwikkeling van de cryptocurrency onvermijdelijk is, ongeacht wat er met de dollar gebeurt. Dit is bijzonder, aangezien crypto lange tijd in Rusland verboden of zwaar gereguleerd was. Vorige week zette Putin zijn handtekening onder een wet die cryptovaluta als 'bezit' erkent, wat een belangrijke stap is in de acceptatie en regulering van de crypto-industrie in Rusland. Het lijkt erop dat Rusland en andere BRICS-landen Bitcoin willen integreren in hun handelsverkeer, wat de geopolitieke relevantie van de cryptocurrency verder vergroot.

Deze week in de Cryptocast

Een gesprek met Bram Kanstein en Bert Slagter over het bedrijf dat ik al eerder heb genoemd vandaag: Microstrategy. CEO Michael Saylor koopt dus voor tientallen miljarden aan Bitcoin. Wij hebben uitgezocht hoe hij dat precies doet en of het ook gruwelijk mis kan gaan. 

Bitcoin passeert magische grens van 100.000 dollar

Hut8 gaat geld ophalen om Bitcoin te kopen

VK legt groot witwasnetwerk bloot

Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Vorige afleveringen

  • 725 - Crypto Update: Bitcoin door de 100.000 dollar! Dit is waarom 
    Thu, 05 Dec 2024
  • 724 - Microstrategy koopt miljarden aan Bitcoin, maar hoe? En zijn er ook risico's? | 354 B 
    Tue, 03 Dec 2024
  • 723 - 'Regering Biden maakte cryptobedrijven systematisch het leven zuur' | 354 A 
    Tue, 03 Dec 2024
  • 722 - Crypto Update: Horde van 100.000 dollar per Bitcoin blijkt lastiger dan gedacht 
    Thu, 28 Nov 2024
  • 721 - Alles wat je moet weten over de nieuwe bullmarkt van 2024 | 353 B 
    Tue, 26 Nov 2024
Meer afleveringen weergeven

Meer Nederlandse technologiepodcasts

Meer internationale technologiepodcasts

Meer BNR Nieuwsradio Podcasts

Kies een categorie