Cryptocast | BNR

Cryptocast | BNR

BNR Nieuwsradio

Cryptocurrency are here to stay. Herbert Blankesteijn navigeert je wekelijks door al het cryptonieuws. Langs fans en haters, hypes en trends, winst en verlies.

De Cryptocast bestaat uit een A-deel en een B-deel. In deel A nemen Herbert Blankesteijn en Daniël Mol het belangrijkste cryptonieuws van de week door. Deze aflevering wordt ook wekelijks uitgezonden op BNR Nieuwsradio. De Cryptocast legt het doorgaans ingewikkelde cryptonieuws begrijpelijk uit en plaatst het in de context van de echte wereld, voorbij coins en blockchains. Wat zijn de belangrijkste headlines van de afgelopen week? Hoe kijken regeringen wereldwijd naar de ontregelende opmars van cryptovaluta? Welke bedrijven lopen voorop in deze revolutie? En hoe positioneert Nederland zich in al dit geweld?

Bert Slagter belt wekelijks in voor een prijsanalyse op de radio. Hoe staat het ervoor op de altijd bewegelijke cryptomarkt? Hoe interacteren Bitcoin, Ethereum en de andere munten met de rest van de financiële wereld? En welke impact heeft de rest van de economie juist weer op de cryptomarkt?

In deel B zoeken Herbert Blankesteijn en een co-host van dienst de verdieping op met één gast uit de wereld van cryptovaluta, economie of technologie. Hoe veranderen deze ontwikkelingen ons economisch verkeer van de toekomst?

Want: cryptovaluta worden steeds volwassener en zullen niet meer verdwijnen. Financiële instellingen bemoeien zich in steeds grotere mate met bitcoin. Inmiddels kan je niet alleen via gereguleerde cryptobedrijven, maar ook via traditionele beleggingsproducten beleggen in crypto. Daarmee krijgt Bitcoin een plek in het traditionele financiële systeem.

Ook andere blockchaintechnologie heeft een steeds grotere impact op onze samenleving. Grote groepen mensen krijgen toegang tot het financiële systeem door stablecoins, bitcoin of andere cryptovaluta. Dat geldt niet zo zeer voor de westerse wereld, maar juist voor alle landen daarbuiten. Adoptie van cryptovaluta stijgt het snelst in zogeheten 'lower middle income'-landen, vaak met onzekerheid op politiek of economisch vlak als ondergrond.

Centrale banken wereldwijd zitten ook niet stil. De uitrol van digitaal centrale bankgeld wordt steeds realistischer. Het ontstaan van een 'CBDC', in welk land of continent dan ook, is een direct gevolg van de revolutie die cryptovaluta teweeg heeft gebracht. Daarom doet de Cryptocast met open blik verslag van de verschillende overheidsprojecten die achter deze oude munten in een nieuw jasje zitten.

Met kritische interviews geeft de Cryptocast kleur en duiding aan de volatiele maar altijd kleurrijke cryptowereld.

Het team

Herbert Blankesteijn is oprichter en presentator van de Cryptocast. Vanaf 1982 doet hij verslag van de techwereld. Bitcoin behandelde hij voor het eerst in 2011, tijdens een uitzending van BNR Digitaal. Hij begon de podcast in februari 2018, samen met Madelon Vos en Boris van de Ven.

Daniël Mol is redacteur en co-host van de Cryptocast. Hij is sinds 2017 met Bitcoin bezig en kwam in 2021 bij het team van de Cryptocast.

Bert Slagter is co-host en de prijsanalist bij de Cryptocast. Hij schreef in 2021 het boek 'Ons Geld is Stuk', is host bij Satoshi Radio en analist bij kennisplatform Bitcoin Alpha.

 

Disclaimer

De inhoud van de Cryptocast is geen financieel advies. Beleg altijd op basis van je eigen overwegingen en onderzoek.

Radio: BNR Nieuws Radio

Categorieën: Technologie

Luister naar de laatste aflevering:

Eén van de ontwikkelaars van de decentrale mixingdienst Tornado Cash gaat ruim vijf jaar de gevangenis in. Dat bepaalde de rechter in Den Bosch deze week. De Russische Alexey Pertsev woonde in Nederland en is nu schuldig bevonden voor het witwassen van grote bedragen. Onder meer Noord-Koreaanse cybercriminelen maakten gebruik van Tornado Cash en daar wisten de ontwikkelaars dan weer van. 

Medestanders van Pertsev, veelal in de cryptowereld, zeggen dat de privacy door deze uitspraak ernstig onder druk komt te staan én dat hij indirect gestraft is voor het schrijven van code en het bijdragen aan deze dienst. 

Ondertussen is het eerste pensioenfonds in Bitcoin gestapt. Het gaat om het fonds van de Amerikaanse staat Wisconsin, die voor 164 miljoen dollar aan Bitcoin ETF's heeft gekocht. Nog niet eerder nam een pensioenfonds voor deze bedragen bitcoin op in de portefeuille. Ook hedgefunds en financieel adviseurs (een belangrijke groep in de VS) blijken enthousiast te zijn ingestapt.  Een aantal partijen kopen voor honderden miljoenen en vele tientallen partijen stappen voor iets lagere bedragen in. Ook de grote banken JP Morgan, Wells Fargo en een aantal kleinere spelers steken een teentje in het water. De toonaangevende analist Eric Balchunas van Bloomberg verwacht de komende tijd nog meer instappers. 

Deze week in de Cryptocast

Remy van der Nagel komt vertellen hoe hij zelf onderzoek doet naar nieuwe cryptoprojecten. Als crypto-expert bij Bitvavo ziet hij veel munten langskomen en moet hij kaf van koren kunnen scheiden. Hoe doe je dat? En welke keuzes maak je in het doen van onderzoek? En: hoe beoordeel je als cryptobeurs in welke coins en tokens je je klanten laat handelen? Daar moet je keuzes in maken want elke coin die je aanbiedt, moet je opnemen in je website en je app, die moet overgemaakt kunnen worden in wallets van de klant zelf met inachtneming van alle wet- en regelgeving dus dat kost geld en honderdduizenden tokens aanbieden gaat niet.

Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

 

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Vorige afleveringen

 • 638 - Crypto Update: Het eerste staatspensioenfonds stapt in Bitcoin 
  Thu, 16 May 2024
 • 637 - Zo doe je onderzoek naar (nieuwe) cryptoprojecten en voorkom je missers | 324 B 
  Tue, 14 May 2024
 • 636 - Donald Trump kiest partij en is vanaf nu pro-crypto, waarom? | 324 A 
  Tue, 14 May 2024
 • 635 - Zaak Tornado Cash speelt sleutelrol in toekomst van crypto | 323 B 
  Tue, 07 May 2024
 • 634 - Bitcoin in correctie; hebben we het diepste punt gehad? | 323 A 
  Tue, 07 May 2024
Meer afleveringen weergeven

Meer Nederlandse technologiepodcasts

Meer internationale technologiepodcasts

Meer BNR Nieuws Radio Podcasts

Kies een categorie