Cryptocast | BNR

Cryptocast | BNR

BNR Nieuwsradio

Cryptocurrency are here to stay. Daniël Mol navigeert je wekelijks door al het cryptonieuws. Langs fans en haters, hypes en trends, winst en verlies.

De Cryptocast bestaat uit een A-deel en een B-deel. In deel A neemt Daniël Mol het belangrijkste cryptonieuws van de week door. Deze aflevering wordt ook wekelijks uitgezonden op BNR Nieuwsradio. De Cryptocast legt het doorgaans ingewikkelde cryptonieuws begrijpelijk uit en plaatst het in de context van de echte wereld, voorbij coins en blockchains. Wat zijn de belangrijkste headlines van de afgelopen week? Hoe kijken regeringen wereldwijd naar de ontregelende opmars van cryptovaluta? Welke bedrijven lopen voorop in deze revolutie? En hoe positioneert Nederland zich in al dit geweld?

Bert Slagter belt wekelijks in voor een prijsanalyse op de radio. Hoe staat het ervoor op de altijd bewegelijke cryptomarkt? Hoe interacteren Bitcoin, Ethereum en de andere munten met de rest van de financiële wereld? En welke impact heeft de rest van de economie juist weer op de cryptomarkt?

In deel B zoeken Daniël Mol en een co-host van dienst de verdieping op met één gast uit de wereld van cryptovaluta, economie of technologie. Hoe veranderen deze ontwikkelingen ons economisch verkeer van de toekomst?

Want: cryptovaluta worden steeds volwassener en zullen niet meer verdwijnen. Financiële instellingen bemoeien zich in steeds grotere mate met bitcoin. Inmiddels kan je niet alleen via gereguleerde cryptobedrijven, maar ook via traditionele beleggingsproducten beleggen in crypto. Daarmee krijgt Bitcoin een plek in het traditionele financiële systeem.

Ook andere blockchaintechnologie heeft een steeds grotere impact op onze samenleving. Grote groepen mensen krijgen toegang tot het financiële systeem door stablecoins, bitcoin of andere cryptovaluta. Dat geldt niet zo zeer voor de westerse wereld, maar juist voor alle landen daarbuiten. Adoptie van cryptovaluta stijgt het snelst in zogeheten 'lower middle income'-landen, vaak met onzekerheid op politiek of economisch vlak als ondergrond.

Centrale banken wereldwijd zitten ook niet stil. De uitrol van digitaal centrale bankgeld wordt steeds realistischer. Het ontstaan van een 'CBDC', in welk land of continent dan ook, is een direct gevolg van de revolutie die cryptovaluta teweeg heeft gebracht. Daarom doet de Cryptocast met open blik verslag van de verschillende overheidsprojecten die achter deze oude munten in een nieuw jasje zitten.

Met kritische interviews geeft de Cryptocast kleur en duiding aan de volatiele maar altijd kleurrijke cryptowereld.

Het team

Daniël Mol is redacteur en presentator van de Cryptocast. Hij is sinds 2017 met Bitcoin bezig en kwam in 2021 bij het team van de Cryptocast.

Bert Slagter is co-host en de prijsanalist bij de Cryptocast. Hij schreef in 2021 het boek 'Ons Geld is Stuk', is host bij Satoshi Radio en analist bij kennisplatform Bitcoin Alpha.

 

Disclaimer

De inhoud van de Cryptocast is geen financieel advies. Beleg altijd op basis van je eigen overwegingen en onderzoek.

Radio: BNR Nieuwsradio

Categorieën: Technologie

Luister naar de laatste aflevering:

De financiële markten bewegen al maanden op en neer, met scherpe reacties op geopolitiek, centrale banken en groeicijfers. Toch blijven veel beleggers vasthouden aan hun strategie. Sommigen zoeken het in spreiding, anderen in veilige havens. Jeroen Blokland kiest met zijn Smart Multi Asset Fund nadrukkelijk voor het eerste. Zijn fonds combineert aandelen, goud en Bitcoin in één mandje. Dat moet beschermen tegen schokken én kansen bieden als bepaalde markten juist hard oplopen. Maar in deze roerige tijden is het de kunst om op het juiste moment te remmen. Hoe navigeer je in deze onzekere periode? Dat vragen we aan Jeroen Blokland. 

Eén van de stokpaardjes van Jeroen is zijn mening over obligaties in een beleggingsportfeuille. Opvallend genoeg kiest een groot deel van de Nederlandse beleggers nog altijd voor obligaties, ondanks tegenvallend rendement. Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank blijkt dat die vaak het hart van de portefeuille vormen. Jeroen vindt het risicovol om zwaar te leunen op een beleggingscategorie met een historisch laag rendement. Zeker nu de inflatie hardnekkig blijft en obligaties beperkt bescherming bieden. En of dat snel kan draaien? Dat is nog maar de vraag.

In zijn fonds vallen twee onderdelen in het bijzonder op: goud en Bitcoin. Beide zijn bedoeld als bescherming tegen systeemrisico. Maar terwijl goud het de afgelopen maanden uitstekend doet, blijft Bitcoin achter. Jeroen ziet dat de goudprijs wordt gedragen door centrale banken die blijven inkopen en particuliere beleggers die vluchten naar zekerheid. Bitcoin gedraagt zich op dit moment niet als de digitale variant van goud. 

Vooruitkijkend is de markt nog steeds in tweestrijd. De één ziet het einde van een jarenlange bullmarkt, de ander spreekt van een tijdelijke dip. Allebei de opties zijn mogelijk, maar hoe anticipeer je daar nu op als belegger? Co-host is Paul Buitink.

Gasten

Jeroen Blokland

Paul Buitink

Links

 

Video

YouTube

Host

Daniël Mol

Redactie

Daniël Mol

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Vorige afleveringen

  • 772 - Hoe beleg je in onzekere tijden? | 370 B 
    Tue, 25 Mar 2025
  • 771 - Deribit uit Nederland mogelijk voor miljarden overgenomen door Coinbase | 370 A 
    Tue, 25 Mar 2025
  • 770 - Crypto Update: Gaat de VS nu écht een miljoen Bitcoin aanschaffen? 
    Thu, 20 Mar 2025
  • 769 - Deep Dive: Is Bitcoin wel (goed) geld? | 369 B 
    Tue, 18 Mar 2025
  • 768 - Europese banken aan de slag met crypto, wanneer volgt Nederland? | 369 A 
    Tue, 18 Mar 2025
Meer afleveringen weergeven

Meer Nederlandse technologiepodcasts

Meer internationale technologiepodcasts

Meer BNR Nieuwsradio Podcasts

Kies een categorie