Cryptocast | BNR

Cryptocast | BNR

BNR Nieuwsradio

Cryptocurrency are here to stay. Daniël Mol navigeert je wekelijks door al het cryptonieuws. Langs fans en haters, hypes en trends, winst en verlies.

De Cryptocast bestaat uit een A-deel en een B-deel. In deel A neemt Daniël Mol het belangrijkste cryptonieuws van de week door. Deze aflevering wordt ook wekelijks uitgezonden op BNR Nieuwsradio. De Cryptocast legt het doorgaans ingewikkelde cryptonieuws begrijpelijk uit en plaatst het in de context van de echte wereld, voorbij coins en blockchains. Wat zijn de belangrijkste headlines van de afgelopen week? Hoe kijken regeringen wereldwijd naar de ontregelende opmars van cryptovaluta? Welke bedrijven lopen voorop in deze revolutie? En hoe positioneert Nederland zich in al dit geweld?

Bert Slagter belt wekelijks in voor een prijsanalyse op de radio. Hoe staat het ervoor op de altijd bewegelijke cryptomarkt? Hoe interacteren Bitcoin, Ethereum en de andere munten met de rest van de financiële wereld? En welke impact heeft de rest van de economie juist weer op de cryptomarkt?

In deel B zoeken Daniël Mol en een co-host van dienst de verdieping op met één gast uit de wereld van cryptovaluta, economie of technologie. Hoe veranderen deze ontwikkelingen ons economisch verkeer van de toekomst?

Want: cryptovaluta worden steeds volwassener en zullen niet meer verdwijnen. Financiële instellingen bemoeien zich in steeds grotere mate met bitcoin. Inmiddels kan je niet alleen via gereguleerde cryptobedrijven, maar ook via traditionele beleggingsproducten beleggen in crypto. Daarmee krijgt Bitcoin een plek in het traditionele financiële systeem.

Ook andere blockchaintechnologie heeft een steeds grotere impact op onze samenleving. Grote groepen mensen krijgen toegang tot het financiële systeem door stablecoins, bitcoin of andere cryptovaluta. Dat geldt niet zo zeer voor de westerse wereld, maar juist voor alle landen daarbuiten. Adoptie van cryptovaluta stijgt het snelst in zogeheten 'lower middle income'-landen, vaak met onzekerheid op politiek of economisch vlak als ondergrond.

Centrale banken wereldwijd zitten ook niet stil. De uitrol van digitaal centrale bankgeld wordt steeds realistischer. Het ontstaan van een 'CBDC', in welk land of continent dan ook, is een direct gevolg van de revolutie die cryptovaluta teweeg heeft gebracht. Daarom doet de Cryptocast met open blik verslag van de verschillende overheidsprojecten die achter deze oude munten in een nieuw jasje zitten.

Met kritische interviews geeft de Cryptocast kleur en duiding aan de volatiele maar altijd kleurrijke cryptowereld.

Het team

Daniël Mol is redacteur en presentator van de Cryptocast. Hij is sinds 2017 met Bitcoin bezig en kwam in 2021 bij het team van de Cryptocast.

Bert Slagter is co-host en de prijsanalist bij de Cryptocast. Hij schreef in 2021 het boek 'Ons Geld is Stuk', is host bij Satoshi Radio en analist bij kennisplatform Bitcoin Alpha.

 

Disclaimer

De inhoud van de Cryptocast is geen financieel advies. Beleg altijd op basis van je eigen overwegingen en onderzoek.

Radio: BNR Nieuwsradio

Categorieën: Technologie

Luister naar de laatste aflevering:

De koers van Bitcoin beweegt op en neer, maar als je uitzoomt is de markt behoorlijk stabiel. Op dit moment noteert de munt rond de 104.000 dollar. De geopolitieke spanningen, vooral die tussen Israël en Iran, zorgen voor onzekerheid op financiële markten, maar drukken de koers niet structureel omlaag. Opvallend is dat beursgenoteerde bedrijven intussen gewoon blijven inkopen. Alleen deze week al werd er ruim 12.000 bitcoin toegevoegd aan balansen van bedrijven. Daarvan kwamen er 10.000 van Microstrategy, het bedrijf van Michael Saylor, dat inmiddels bijna 600.000 bitcoin bezit. Ook Donald Trump laat via zijn zakelijke vehikel naar verluidt binnenkort van zich horen met een mogelijke aankoop van 2,5 miljard dollar aan bitcoin.

Het conflict tussen Israël en Iran verplaatst zich ook naar de cryptowereld. De Iraanse crypto-exchange Nobitex werd recentelijk gehackt, waarbij een schade van 81 miljoen dollar werd geleden. De aanval lijkt afkomstig van een groep met Israëlische wortels: 'Gonjeshke Darande' claimt de hack en noemt Nobitex een hulpmiddel van het Iraanse regime bij het financieren van terrorisme en het omzeilen van sancties. De groep heeft grote hoeveelheden tokens, waaronder 49 miljoen aan cryptodollars, verplaatst naar onbereikbare adressen en dreigt nu met het publiceren van interne documenten en broncode. Volgens Nobitex zelf zijn alleen minder beveiligde wallets getroffen, maar het incident laat zien hoe geopolitieke conflicten ook impact hebben op de cryptosector.

In de Verenigde Staten lijkt de houding van de toezichthouder ten opzichte van crypto langzaam te verschuiven. De SEC overweegt een zogeheten ‘innovation exemption’ voor projecten binnen de gedecentraliseerde financiële sector. Daarmee zouden innovatieve platforms zoals Uniswap en Aave buiten het traditionele toezicht kunnen vallen, juist omdat te strenge regelgeving hun functioneren zou belemmeren. Een opmerkelijke wending, aangezien deze projecten een jaar geleden nog doelwit waren van mogelijke juridische stappen door dezelfde toezichthouder.

Deze week in de Cryptocast
Een gesprek met Sten Reijers, over de Europese Digitale identiteit. Door een nieuwe wet gaan we daar eind 2026 écht iets van merken, en dit concept is voor een deel afgekeken bij crypto. Binnenkort heeft iedere Europeaan de optie om een eigen wallet met je identiteit te beheren en wij hebben het over de gevolgen daarvan. En de vraag is ook: gaan we dit geintje weer aan big tech overlaten, of lossen we dit op een andere manier op. Een keer niet over digitale muntjes, maar wel heel interessant! Co-host is Mauro Halve.

Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Vorige afleveringen

  • 808 - Crypto Update: Conflict Israël-Iran speelt zich óók af in cryptowereld 
    Thu, 19 Jun 2025
  • 807 - Iedereen aan de digitale identiteit! Hoe ziet dat eruit? | 382 B 
    Tue, 17 Jun 2025
  • 806 - Shopify, American Express én Stripe kiezen allemaal voor crypto | 382 A 
    Tue, 17 Jun 2025
  • 805 - Crypto Update: ETF's voor Solana, XRP, Cardano en nog meer stap dichterbij 
    Thu, 12 Jun 2025
  • 804 - Wat is nu de HYPE rond Hyperliquid? | 381 B 
    Tue, 10 Jun 2025
Meer afleveringen weergeven

Meer Nederlandse technologiepodcasts

Meer internationale technologiepodcasts

Meer BNR Nieuwsradio Podcasts

Kies een categorie