Wetenschap Vandaag | BNR

Wetenschap Vandaag | BNR

BNR Nieuwsradio

Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?

Luister naar de laatste aflevering:

De komende maanden is het zover, een ster die nu nog niet zichtbaar is met het blote oog, schittert straks net zo helder aan de hemel als de Poolster. Het gaat om de T Coronae Borealis, een dubbelstersysteem dat zich op zo’n 3000 lichtjaar afstand van de aarde bevindt, ook wel afgekort naar T CrB.

De TCrB is normaliter niet te zien, maar zo heel af en toe komt daar verandering in. T CrB is namelijk niet zomaar een ster, het is een zogenoemde recurrente nova. Dat betekent dat er met enige regelmaat een uitbarsting plaatsvindt en daarbij neemt de helderheid van het systeem zo sterk toe dat het opeens wel zichtbaar wordt. 

De T CrB is een dubbelster is en bestaat, de naam geeft het al weg, uit twee sterren: een witte dwerg en een rode reus. De twee sterren draaien in een smalle baan om elkaar heen waarbij de witte dwerg voortdurend stof van de rode reus weg trekt. Die stof hoopt zich op in een roterende, platte schijf rond de witte dwerg.

Explosie

Na verloop van tijd neemt de druk en temperatuur in die schijf dusdanig toe, dat er een reactie ontstaat die vergelijkbaar is met die in een waterstofbom: waterstofkernen fuseren tot helium. Het leidt tot een enorme explosie, waarbij materie de ruimte in wordt geslingerd en de helderheid van T Coronae Borealis gedurende korte tijd enorm toeneemt.

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa gaat dit binnenkort gebeuren. We weten namelijk dat T CrB ongeveer elke 80 jaar zo’n uitbarsting en dus heel helder wordt - en zichtbaar. En de laatste keer was bijna 80 jaar geleden, dus het zou binnenkort weer zo ver moeten zijn.  Nasa verwacht dat dat ergens tussen nu en september van dit jaar gaat gebeuren. 

Met het blote oog

Onderzoekers verwachten dat de T CrB tijdens de explosie ongeveer net zo helder wordt als de beroemde Poolster. En dat betekent dat het gemakkelijk met het blote oog te zien moet zijn. Maar zoals het met alle mooie dingen in het leven gaat, ook dit verschijnsel duurt niet heel lang, naar verwachting een paar dagen en heel misschien een paar weken.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Vorige afleveringen

  • 2529 - Na 80 jaar is het bijna weer zover: Dubbelster T Coronae Borealis straalt binnenkort aan de hemel 
    Mon, 18 Mar 2024
  • 2528 - Onderwaterspeakers gebruiken om koraalriffen te helpen herstellen 
    Sun, 17 Mar 2024
  • 2527 - Hoe help je iemand die iets traumatisch heeft meegemaakt? 
    Sat, 16 Mar 2024
  • 2526 - Zo voorkomt een eitje dat er meerdere zaadcellen naar binnen kunnen 
    Fri, 15 Mar 2024
  • 2525 - Waarom er nog steeds veel onderzoek wordt gedaan naar het getal Pi 
    Thu, 14 Mar 2024
Meer afleveringen weergeven

Meer Nederlandse wetenschap en geneeskundepodcasts

Meer internationale wetenschap en geneeskundepodcasts

Meer BNR Nieuws Radio Podcasts

Kies een categorie