Wetenschap Vandaag | BNR

Wetenschap Vandaag | BNR

BNR Nieuwsradio

Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?

Luister naar de laatste aflevering:

Als grote sterren sterven, dan doen ze dat vaak met nogal wat bombarie. De explosie die dan plaatsvindt kan onder andere zorgen voor een enorme verplaatsing van gas.  

Gas met daarin allerlei chemische elementen die een rol spelen bij de vorming van nieuwe sterren, maar die ook zorgen voor een soort vervuiling van de ruimte tussen stelsels in.  

Terwijl zo'n gaswolk tijdens een explosie naar buiten wordt geduwd, verdunt het gas steeds verder en neemt ook de hoeveelheid licht af. Daarmee zijn die uitdijende wolken moeilijk te detecteren. Met de Very Large Telescope in Chili is dat nu toch gelukt.  

Het zorgde voor een indrukwekkende hoge resolutie kaart van zo'n uitstromende wolk. En niet zomaar eentje. De wolk is zo groot dat het 20.000 jaar zou duren voor licht om van het ene uiteinde van de wolk naar het andere te reizen.  

De gaswolk, die onder andere vol zit met zuurstof, stikstof en zwavel, is dus gigantisch en qua massa vergelijkbaar met 50 miljoen keer de zon.  

De zeldzame kennis over de samenstelling en het gedrag van dit soort gaswolken vertelt onderzoekers meer over het ontstaan, maar ook het verdwijnen van sterrenstelsels. Ze hopen dan ook deze wolk met nog meer detail te bestuderen, maar gaan zeker ook achter andere gaswolken aan.

Lees hier meer over het onderzoek: A giant galactic explosion catches galaxy pollution in the act

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Vorige afleveringen

 • 2576 - Astronomen brengen gigantische explosie in naburig sterrenstelsel in beeld 
  Tue, 23 Apr 2024
 • 2575 - Belangrijke correctiemethode in de microscopie nu zelf gecorrigeerd 
  Mon, 22 Apr 2024
 • 2574 - Hersenen van profvoetballers zijn goed in niet-passen 
  Sun, 21 Apr 2024
 • 2573 - 41.000 jaar geleden kreeg de aarde te maken met flinke ruimtestraling 
  Sat, 20 Apr 2024
 • 2572 - Deze cellen komen in actie als je je verslikt 
  Fri, 19 Apr 2024
Meer afleveringen weergeven

Meer Nederlandse wetenschap en geneeskundepodcasts

Meer internationale wetenschap en geneeskundepodcasts

Meer BNR Nieuws Radio Podcasts

Kies een categorie