Wetenschap Vandaag | BNR

Wetenschap Vandaag | BNR

BNR Nieuwsradio

Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?

Luister naar de laatste aflevering:

Je kunt op verschillende manieren in kaart brengen hoe het gaat met levende wezens op aarde. Onderzoekers uit Israël kozen ervoor om uit te rekenen hoeveel er van verschillende groepen rondlopen door naar hun totale gewicht te kijken.  

De gehele mensheid, berekenden ze, is goed voor 390 miljoen ton. Toen ze vervolgens gingen kijken naar het aandeel wilde zoogdieren die op het land leven, schrokken ze. 22 miljoen ton wegen alle wilde zoogdieren bij elkaar. Minder dan 10 procent van het totale gewicht van de mensheid dus.  

Ze keken ook naar de dieren die we als huisdieren en vee houden. Die blijken goed voor nog eens 630 miljoen ton. Varkens alleen wegen bij elkaar al bijna twee keer zoveel als alle wilde zoogdieren bij elkaar. Ook met de zoogdieren in zee gaat het slecht. Die wegen bij elkaar volgens de berekeningen slechts 40 miljoen ton.  

Volgens de onderzoekers is het een pijnlijke wake up call. De zoveelste wellicht, maar eentje die misschien beter in beeld brengt dan ooit hoe weinig er over is van de wilde natuur op onze planeet.  

Natuurlijk hebben deze dieren niet met z'n allen op een weegschaal gestaan en hebben ze in het onderzoek hier en daar schattingen moeten gebruiken, maar ook volgens wetenschappers die er niet bij betrokken waren is het een goed begin.  

In vervolgonderzoek zal worden gekeken of ze met vergelijkbare berekeningen ook wat kunnen zeggen over de afname van wilde zoogdieren in de afgelopen 100 jaar.

Lees hier meer over het onderzoek: ‘A wake-up call’: total weight of wild mammals less than 10% of humanity’s of hier: Who rules Earth? Wild mammals far outweighed by humans and domestic animals

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Vorige afleveringen

 • 2065 - Totale gewicht wilde zoogdieren maar 10 procent van gewicht mensheid 
  Mon, 20 Mar 2023
 • 2064 - Link tussen persoonlijkheid en geluksgevoelens blijft leven lang gelijk 
  Mon, 20 Mar 2023
 • 2063 - Voor het eerst de exacte stofwisseling gemeten van diepzeekoraal 
  Sun, 19 Mar 2023
 • 2062 - Muggen onder controle houden door hun zaadcellen te demobiliseren 
  Sat, 18 Mar 2023
 • 2061 - Bijen leren hun belangrijke waggeldansje van de oudere generatie 
  Fri, 17 Mar 2023
Meer afleveringen weergeven

Meer Nederlandse wetenschap en geneeskundepodcasts

Meer internationale wetenschap en geneeskundepodcasts

Meer BNR Nieuws Radio Podcasts

Kies een categorie