Wetenschap Vandaag | BNR

Wetenschap Vandaag | BNR

BNR Nieuwsradio

Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?

Luister naar de laatste aflevering:

Astronomen hebben met James Webb een planeet gezien die zes keer zoveel massa heeft als gasreus Jupiter. De planeet draait om een ster relatief dicht bij de zon en hij is extreem koud. Sterker nog: als de data klopt zou het de oudste en koudste planeet ooit vastgelegd zijn. 

Meestal detecteren astronomen exoplaneten doordat ze tussen de aarde en hun ster bewegen. Dit veroorzaakt een dip in het licht van de ster. Dat vertelt onderzoekers van alles over het object dat deze dip veroorzaakt. Wat ook kan is dat wordt gekeken naar zwaartekracht. Een planeet kan daarmee bijvoorbeeld invloed uitoefenen op het gedrag van de ster, en die beweging kan gemeten worden.  

Een directe waarneming van een exoplaneet, dat is een stuk zeldzamer. Van de exoplaneten die wel op deze manier zijn gezien, is het grootste deel zo heet en fel, dat ze door het licht van hun ster heen te zien zijn.  

Dankzij de zwaartekrachttechniek was er al een vermoeden dat 12 lichtjaar van de aarde een grote planeet gevonden kon worden. Vervolgens is geprobeerd om die planeet ook te zien met de James Webb telescoop. Het lukte met de instrumenten aan boord om de gloed van de ster weg te werken, zodat de planeet inderdaad zichtbaar werd.  

Het moet net als Jupiter een gasreus zijn, maar dan wel zes keer zo zwaar. De planeet zit 15 keer verder van zijn ster dan de aarde van de zon en het is er iets boven het vriespunt.  

Nou zou het nog beter zijn als er meer bewijs was dat het ook echt om een planeet gaat. Bijvoorbeeld een beeld waarop het gevonden stipje zich heeft verplaatst, maar het is zelfs zonder die aanvullende data al een spannende observatie. Mogelijk zijn we hiermee een stap dichterbij het daadwerkelijk zien van dit soort exoplaneten.

Lees hier meer over het onderzoek: This glowing speck is a freezing exoplanet six times the size of Jupiter

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Vorige afleveringen

  • 2673 - Webb ziet extreem koude exoplaneet, zes keer zo groot als Jupiter 
    Fri, 26 Jul 2024
  • 2672 - Anders omgaan met water: ons toiletbezoek is niet meer van deze tijd 
    Thu, 25 Jul 2024
  • 2671 - Wetenschap op de Zwarte Cross: in gesprek over voldoen aan het perfecte plaatje 
    Wed, 24 Jul 2024
  • 2670 - De diepzee blijkt zelf ook zuurstof te produceren 
    Tue, 23 Jul 2024
  • 2669 - Onderzoekers leggen vast hoe mannetjesolifanten ‘tijd om te gaan’ zeggen 
    Mon, 22 Jul 2024
Meer afleveringen weergeven

Meer Nederlandse wetenschap en geneeskundepodcasts

Meer internationale wetenschap en geneeskundepodcasts

Meer BNR Nieuws Radio Podcasts

Kies een categorie