Wetenschap Vandaag | BNR

Wetenschap Vandaag | BNR

BNR Nieuwsradio

Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?

Luister naar de laatste aflevering:

Mensen worden over het algemeen niet geassocieerd met schubben, maar daar moeten we volgens een onderzoek naar tanden anders over na gaan denken. 

Hoe zijn tanden namelijk ooit ontstaan? Tanden die ervoor zorgden dat je als dier ineens beter prooien of planten vast kon pakken en ze ook nog eens makkelijker in stukjes kon krijgen. Het begon volgens onderzoekers allemaal bij één soort vis. De voorouder van alle dieren met tanden.  

Maar dan nog: hoe zijn die tanden dan ooit ontstaan? Volgens één theorie zijn schubben aan de buitenkant van de vis gemigreerd naar de binnenkant van de mond. Een andere bekijkt het andersom: net als bij het weefsel van kieuwen moeten tanden van binnenuit zijn ontstaan.  

In deze nieuwe studie is gekeken naar de zaagvis, om duidelijk te krijgen welke theorie het beste past. Onderzoekers bestudeerden 70 miljoen jaar oude fossielen van een uitgestorven zaagvissoort. Specifiek keken ze naar de puntige uitsteeksels op de neus van het dier, de reden waarom het woord zaag in de naam voorkomt. Die puntige uitsteeksels worden vaak tanden genoemd, maar zijn eigenlijk gespecialiseerde schubben.  

Toen ze de structuur van de buitenste laag van deze schubben bekeken met een microscoop zagen ze tot hun verbazing dat deze structuur behoorlijk veel wegheeft van moderne haaientanden. Nou hebben zwaardvissen naast deze schubben ook al echte tanden gehad, dus bij dit dier zijn ze niet van plek gewisseld, maar het laat wel zien dat schubachtige structuren zich prima kunnen ontwikkelen tot tand-achtige structuren. Een plusje voor de ‘van buiten naar binnen’-theorie dus. Denk er maar eens aan, de volgende keer dat je je schubben staat te schrobben.

Lees meer: Sawfish fossils suggest teeth likely evolved from body scales in ancient fish.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Vorige afleveringen

 • 1931 - De link tussen onze tanden en de schubben van een vis 
  Mon, 05 Dec 2022
 • 1930 - Bouw grootste telescoop ter wereld officieel van start 
  Mon, 05 Dec 2022
 • 1929 - De enige bloem die meerdere keren van kleur kan veranderen 
  Sun, 04 Dec 2022
 • 1928 - Kan de zwaartekracht op aarde zorgen voor onrustige darmen? 
  Fri, 02 Dec 2022
 • 1927 - Binnen 5 jaar nul nieuwe hiv-infecties 
  Thu, 01 Dec 2022
Meer afleveringen weergeven

Meer Nederlandse %(wetenschap en geneeskunde)spodcasts

Meer internationale wetenschap en geneeskundepodcasts

Meer BNR Nieuws Radio Podcasts

Kies een categorie