Eyeopeners | BNR

Eyeopeners | BNR

BNR Nieuwsradio

Oog voor tech & innovatie, met Nina van den Dungen.

Radio: BNR Nieuws Radio

Categorieën: Technologie

Luister naar de laatste aflevering:

De spion van tegenwoordig is niet meer zomaar zoals James Bond. In de digitale wereld zijn het de 'nerds' die het belangrijke inlichtingenwerk doen. Hoe zorgt Nederland ervoor dat we goed voorbereid zijn op cyberspionage van buitenaf? En hoe spioneren onze inlichtingendiensten zelf?

Ook in Oekraïne speelt cyberdreiging een belangrijke rol, maar wat merken we daarvan? In deze aflevering van BNR Eyeopeners hebben we het over cyberspionage en de impact op bedrijven, overheden en burgers. Wat is er te halen voor landen als China en Rusland?

Hoe reageerde de MIVD op de raketten die over de grens in Polen terecht kwamen?Luister daarvoor de EXTRA aflevering van BNR Eyeopeners deze week, over de rol van cyberspionage gedurende de oorlog in Oekraïne. 


Te gast in deze aflevering:

 1. Sebastian Reyn, plaatsvervangend directeur bij de MIVD, de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst. Sebastian stond aan de wieg van de belangrijke Joint Sigint Cyber Unit. Een samenwerking tussen de AIVD en MIVD op het gebied van cyberspionage en het afluisteren van communicatienetwerken.
 2. Ronald Prins, mede-oprichter en voormalig CEO van Fox-IT. Ronald heeft een blauwe maandag bij de AIVD gewerkt, maar begon al snel zijn eigen Fox-IT, dat tegenwoordig een belangrijke speler is op het gebied van cyberveiligheid. Inmiddels heeft Ronald een nieuw cybersecurity-bedrijf: Hunt & Hackett.
 3. Lokke Moerel, professor global ICT law aan Tilburg University en tevens lid van de Cyber Security Raad. Vanuit die raad adviseert ze het Nederlandse kabinet over de strategische ontwikkelingen voor cyberveiligheid. 

Over BNR Eyeopeners

In dit programma praat Nina van den Dungen wekelijks met drie gasten over slimme technologische innovaties die een grote rol zullen gaan spelen in de duurzame toekomst. Er komen veel onderwerpen aan bod: zoals het realiseren van slimme energienetwerken, de mogelijkheden (en gevaren) van gezichtsherkenning, de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot remote working én de laatste innovaties op het gebied van cybersecurity. Nina bespreekt de impact van deze ontdekkingen, maar vooral ook de praktische toepasbaarheid ervan voor bedrijven en consumenten.

Als podcast en op FM

BNR Eyeopeners verschijnt elke week als podcast. Klik hier om je gratis te abonneren, zodat elke nieuwe aflevering automatisch in je favoriete podcast-app verschijnt. Ook is Eyeopeners elke donderdagavond om 19:00 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio.

Redactie: Stijn Goossens

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Vorige afleveringen

 • 415 - Zo wordt Nederland bespioneerd door China en Rusland 
  Thu, 01 Dec 2022
 • 414 - EXTRA: de MIVD over spionage tijdens de oorlog in Oekraïne 
  Thu, 01 Dec 2022
 • 413 - Tien keer sneller dan de trein met Nederlandse technologie 
  Thu, 24 Nov 2022
 • 412 - Je biertje wordt duurzamer door energie uit ijzerpoeder 
  Thu, 17 Nov 2022
 • 411 - Eindelijk écht vlees op je bord zonder een dier te slachten 
  Thu, 10 Nov 2022
Meer afleveringen weergeven

Meer Nederlandse %(technologie)spodcasts

Meer internationale technologiepodcasts

Meer BNR Nieuws Radio Podcasts

Kies een categorie