DinoCast - de dinosauriër podcast met Maarten van Rossem en Gijs Rademaker

DinoCast - de dinosauriër podcast met Maarten van Rossem en Gijs Rademaker

Gijs Rademaker

Maarten van Rossem en Gijs Rademaker geven je een nieuw beeld van dinosauriërs! Elke week worden er nieuwe dino's opgegraven en wordt er razendsnel méér bekend over deze dieren. In Dinocast bezoeken Maarten en Gijs de grootste dino-musea en dino-kenners van Nederland en België en stellen ze alle vragen die ze kunnen bedenken.


We bespreken gepantserde planteneters als Stegosaurus en Triceratops, slimme vleeseters als Tyrannosaurus rex of Velociraptor en langnekken zoals Diplodocus. Aan het eind van iedere aflevering bespreekt het DinoCast-team ook de Jurassic park films: wat klopt er van de dinosaurussen die we daarin zien verschijnen?


DinoCast is een vlotte en toegankelijke podcast, gemaakt uit liefde voor dinosauriërs en bedoeld deze dieren bekender te maken voor een breed publiek. Voor iedereen die vroeger al van dino's hield, en nu nog steeds een beetje!

Categorieën: Onderwijs

Luister naar de laatste aflevering:

Welkom bij deze extra aflevering van Dinocast, tussen seizoen 1 en 2 in! Die was hard nodig, want we riepen jullie aan het eind van iedere podcastaflevering op om vragen te stellen… en dat hebben we geweten. In deze speciale Q&A aflevering beantwoorden Gijs en Maarten samen met - natuurlijk - Anne Schulp de meeste belangrijke en originele vragen.

Hieronder staan de vragen die we in de uitzending behandelen.

Dino-ogen

Sicco wil graag weten of we iets kunnen zeggen over welke kleur ogen dino's hadden, en welke vorm die waren? 

Brullen, koeren, of iets anders?

Myrthe was één van de vele luisteraars die meer wilde weten over de geluiden die dinosauriërs maakten. Brulden ze wel? Of was het een ander geluid? 

T-rex of Triceratops: wie was sneller?

Corné wil graag weten of Triceratops snel genoeg was om een T-rex te ontlopen - en in algemene zin: hoe kun je onderzoeken hoe snel een dinosaurus liep? 

Is het ‘de T-rex’ of gewoon T-rex?

Luisteraar Sid had een héle originele vraag: waarom worden er bij dino's geen lidwoorden (de, het en een) gebruikt om ze aan te duiden? 

Hoe oud werden dinosauriërs gemiddeld?

Leefden deze dieren ongeveer net zo lang als wij, zijn er grote verschillen - en hoe weten we dat? Vraagt Joelle zich af.

De ‘rugvin’van Dimetrodon en Spinosaurus

De zevenjarige Aidan wil graag van ons weten waarom Dimetrodon en Spinosaurus grote rugzeilen hebben. Waar dienden die precies voor?

De ‘Stegosaurus’ van Angkor Wat

“Als dinosauriërs miljoenen jaren geleden zijn uitgestorven, hoe verklaren jullie dan de uitgehakte Stegosaurus-afbeelding in een tempel in Angkor Wat in Cambodja?” vraagt Methan zich af. En hij vervolgt breder: “Hoe verklaren jullie überhaupt dat veel oude culturen over grote groene monsters en draken spreken? En dat terwijl mensen volgens de wetenschap nooit met dino’s hebben geleefd.”

66 Miljoen jaar, of ‘enkele tienduizenden’?

Verschillende luisteraars vragen zich ook af hoe we zo exact kunnen weten hoe oud dinobotten zijn. Vorige afleveringen

 • 11 - 10. Dinocast EXTRA: jullie dinovragen beantwoord 
  Thu, 07 Oct 2021
 • 10 - 9. Zaadvarens en dinodrollen 
  Mon, 26 Jul 2021
 • 9 - 8. Inslag van de Asteroïde: 'hel op aarde' 
  Mon, 19 Jul 2021
 • 8 - 7. Tyrannosaurus rex: Koning(in) van het Krijt? 
  Mon, 12 Jul 2021
 • 7 - 6. Mosasaurus: 'héél erg onaangenaam, dit dier' 
  Mon, 05 Jul 2021
Meer afleveringen weergeven

Meer Nederlandse onderwijspodcasts

Meer internationale onderwijspodcasts

Kies een categorie