De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork

De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork

NPO Radio 1 / NOS

Rob Trip gaat op zoek naar het bijzondere verhaal van de groep Onbekende Kinderen. Deze 51 opgepakte Joodse kinderen zitten in de zomer van 1944 in de weeshuisbarak van Kamp Westerbork.  Op één na overleven deze jonge kinderen drie concentratiekampen. En dat terwijl ze zonder hun ouders zijn en de Duitsers jarenlang op grote schaal kinderen de gaskamers insturen. Hoe kan het dat deze groep het wel overleeft? Wat hebben ze meegemaakt? Hoe is het hen vergaan na de Tweede Wereldoorlog? Wil je reageren? Dat kan via deonbekendekinderen@nos.nl

Categorieën: Onderwijs

Luister naar de laatste aflevering:

Rob Trip gaat op zoek naar het onbekende verhaal van de geallieerde bombardementen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Duizenden en duizenden mensen in onder meer Eindhoven, Huissen, Amsterdam, Den Haag, Nijmegen, Breskens, Westkapelle, Zutphen, Den Helder, Enschede, Montfort en Venlo komen hierbij om. Scholen, kerken, hele woonwijken worden verwoest.  Veel gaat er mis. Beoogde doelen worden niet geraakt.

Ooggetuigen vertellen in de podcast hun verhaal. Slachtoffers van de bombardementen maar ook Nederlandse piloten die vlogen in dienst van de geallieerden.

Hoe maken de nazi's gebruik van deze bombardementen?  En wat doet de Nederlandse regering in Londen? Waarom is herdenken lang zo lastig?

Vorige afleveringen

 • 7 - Nieuw van deze makers: Bevriende Bommen 
  Mon, 15 Apr 2024
 • 6 - #5 - Weer samen 
  Sat, 30 Apr 2022
 • 5 - #4 - De terugkomst 
  Sat, 30 Apr 2022
 • 4 - #3 - Leeuwen en tijgers 
  Sat, 30 Apr 2022
 • 3 - #2 - De trein naar Bergen-Belsen 
  Sat, 30 Apr 2022
Meer afleveringen weergeven

Meer Nederlandse onderwijspodcasts

Meer internationale onderwijspodcasts

Kies een categorie