Ondergronds Verleden

Ondergronds Verleden

Ellemieke Middelhoff / Tonny Media

Op 6 april 1945 werd Stephanus Middelhoff gefusilleerd door de bezetters als represaille voor de dood van een Duitse soldaat. Op datzelfde moment zat zijn broer Jan ondergedoken op het eiland Texel en brak daar de opstand van de Georgiërs uit. Jan kwam ongedeerd uit deze strijd, maar toen hij thuiskwam, bleek zijn broer te zijn vermoord.

In onze familie was er weinig aandacht voor de fusillade van mijn oudoom Steph. Maar rond 4 mei 2020 vonden mijn vader en ik een artikel dat onze perceptie van de gebeurtenissen volledig omdraaide. Het afgelopen jaar zijn we een zoektocht gestart naar het verzetsverleden van oom Steph en opa Jan en hadden niet kunnen denken dat we zoveel zouden ontdekken. Was oom Steph een held? Wat is het belang van behoud van een persoonlijke geschiedenis? En voor wie doe je dat eigenlijk?

Beluister onze podcast Ondergronds Verleden vanaf 4 mei via jouw podcast app!

Categorieën: Onderwijs

Luister naar de laatste aflevering:

In de laatste aflevering doen we onze laatste, bijzondere ontdekking die we nooit meer hadden verwacht. Ook blikken we terug op ons onderzoek en alles wat het ons de afgelopen maanden gebracht heeft.

 

Sound Design & Muziek: Ruben Dekker

Vorige afleveringen

 • 8 - 7.De meeste helden telt men niet 
  Tue, 06 Jul 2021 - 0h
 • 7 - 6. De Getuigenis 
  Mon, 28 Jun 2021 - 0h
 • 6 - 5.Het Eiland 
  Tue, 15 Jun 2021 - 0h
 • 5 - 4. Uit onverwachte hoek 
  Tue, 08 Jun 2021 - 0h
 • 4 - 3. Familiebanden 
  Tue, 18 May 2021 - 0h
Meer afleveringen weergeven

Meer Nederlandse %(onderwijs)spodcasts

Meer internationale onderwijspodcasts

Kies een categorie