De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast

NPO Radio 1 / EO

Podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten.

Luister naar de laatste aflevering:

We hebben meer kennis dan ooit, maar steeds minder waarheid. Hoe kan dat? Rob Wijnberg is filosoof en oprichter van De Correspondent, die nu 10 jaar bestaat. Hij schreef een hoopgevend boek - Voor ieder wat waars - maar het is ook behoorlijk kritisch: op de media én op religie die volgens hem mede debet is aan een negatief, wantrouwend mensbeeld. Daar moeten we vanaf, vindt Rob Wijnberg. Hij wil dan ook het vooruitgangsgeloof nieuw leven inblazen, en eindigt zijn boek - geheel tegen de traditie in van deze podcast - haast euforisch positief.

Maar is dat optimisme gegrond? En gaat zijn vooruitgangsgeloof niet gepaard met het te negatief afschilderen van de geschiedenis? Bijvoorbeeld als hij stelt 'dat het christendom eeuwenlang wetenschap verbood'. Waar is dat op gebaseerd?

David Boogerd in een bevlogen en prikkelend gesprek met Rob Wijnberg en theoloog Stefan Paas, professor aan de Vrij Universiteit Amsterdam en de Theologische Universiteit Utrecht.

Vorige afleveringen

 • 170 - #160 - 'De waarheid staat onder druk', het vooruitgangsgeloof van Rob Wijnberg van De Correspondent 
  Sun, 01 Oct 2023
 • 169 - #159 - Sinan Can zag het paradijs en de hel 
  Sun, 24 Sep 2023
 • 168 - #158 - De dood, voltooid leven en euthanasie als een 'seculier sacrament' (met Els van Wijngaarden en Stefan Paas) 
  Sun, 17 Sep 2023
 • 167 - #157 - Hoe deze Oxford-natuurkundige stuit op diepe mysteries, schoonheid en misschien wel God (met Ard Louis en Stefan Paas) 
  Sun, 10 Sep 2023
 • 166 - #156 - Is er een christendemocratische lente op komst? (met CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal en Stefan Paas) 
  Sun, 03 Sep 2023
Meer afleveringen weergeven

Meer Nederlandse religie en spiritualiteitpodcasts

Meer internationale religie en spiritualiteitpodcasts

Kies een categorie