Matthäus-Passion: een lijdensweg met Gijs Groenteman en Thomas Oliemans

Matthäus-Passion: een lijdensweg met Gijs Groenteman en Thomas Oliemans

Het Concertgebouw

Journalist Gijs Groenteman, zanger Thomas Oliemans en musicoloog Thomas de Jonker bespreken Bachs Matthäus-Passion. En dat doen ze uitgebreider dan ooit: 13 uur lang, in 69 in elkaar overlopende afleveringen wordt Bachs grootse meesterwerk volledig uitgeplozen. De analyses worden door Oliemans zingend en spelend achter zijn vleugel muzikaal geïllustreerd, naast geluidsvoorbeelden uit de orkestrale uitvoering van de Matthäus-Passion. Zo ontstaat een podcast-naslagwerk dat een 'must-hear' is voor elke liefhebber van de Matthäus. Dit is een podcast van Het Concertgebouw. Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Van Lanschot Kempen, hoofdsponsor van Het Concertgebouw. De opname van het Concertgebouworkest onder leiding van Iván Fischer die in deze podcast wordt gebruikt is terug te luisteren en terug te kijken op de website van het Concertgebouworkest. Techniek en montage: Bart Geeraedts, txt-producties

Categorieën: Muziek

Luister naar de laatste aflevering:

Na de uitgebreide inleiding gaan we er nu echt aan beginnen! Het grootse openingskoor van de Matthäus zet direct de toon voor de rest van het werk. De schaal van de passie, de dubbelkorigheid, het spel met toonsoorten, de hoorbare en onhoorbare symboliek: we komen het allemaal tegen in het openingskoor en het werpt zijn schaduw vooruit op alles wat nog gaat komen.

In Matthäus-Passion, een lijdensweg met Gijs Groenteman en Thomas Oliemans bespreken de journalist en zanger samen met musicoloog Thomas de Jonker Bachs Matthäus-Passion. En dat doen ze uitgebreider dan ooit: 13 uur lang, in 69 in elkaar overlopende afleveringen wordt Bachs grootse meesterwerk volledig uitgeplozen. 

Vorige afleveringen

 • 70 - 1# Kommt ihr Töchter, helft mir klagen 
  Fri, 01 Dec 2023 - 0h
 • 69 - 2# Da Jesus diese Rede vollendet hatte 
  Sat, 02 Dec 2023 - 0h
 • 68 - 3# Herzliebster Jesu, was hast du verbrochen 
  Sun, 03 Dec 2023 - 0h
 • 67 - 4# Da versammleten sich die Hohenpriester 
  Mon, 04 Dec 2023 - 0h
 • 66 - 5# Du lieber Heiland Du 
  Tue, 05 Dec 2023 - 0h
Meer afleveringen weergeven

Meer Nederlandse muziekpodcasts

Meer internationale muziekpodcasts

Kies een categorie