Sporen Van... Sonneveld

Sporen Van... Sonneveld

NPO Luister / AVROTROS

Jacques Klöters en Carolien Borgers onderzoeken hoe het werk van zanger en cabaretier Wim Sonneveld precies 50 jaar nadat hij overleed aan een hartaanval, nog leeft. Ze spreken grote artiesten en collega’s van toen, zoals Gerard Cox, Freek de Jonge, Barrie Stevens, Karin Bloemen, Tony Neef, Alex Klaassen en Kiki Schippers, maar ook opkomende talenten als Valentina Töth en Siawaash Cyrroes. Ook praten ze met journalisten, theaterdocenten en -studenten over hoe het oeuvre van een van Nederlands grootste artiesten de tand des tijds heeft doorstaan.

Categorieën: Kunst

Luister naar de laatste aflevering:

Moet cabaret maatschappelijk geëngageerd zijn? Moet het iets aan de kaak stellen of zelfs veranderen in de samenleving? Kan dat überhaupt? We horen hier Sonneveld zelf over zeggen dat cabaret of toneel nog nooit iets heeft kunnen veranderen. Daar denken hedendaagse artiesten als Alex Klaassen, Kiki Schippers en Valentina Tóth anders over. En natuurlijk ook: Freek de Jonge. Hem horen we over maatschappijkritiek in je werk leggen, en waarom dat bij Sonneveld ontbrak. Hoewel... de goede verstaander hoort toch óók bij Sonneveld de stem van de maatschappij tussen de regels doorklinken. En wie zijn die twee jonge cabaretiers achter de voorstelling 'Het Wim Sonneveld Complex', die dit jaar door het land toert? Wat heeft deze generatie met een artiest uit de vorige eeuw en vinden zij dat je als artiest voor een volle zaal een verantwoordelijkheid hebt om ook een serieuze boodschap te brengen?

Credits:

👉🏼 Parodie Het dorp - Kopspijkers 1973 – credits: BNNVARA

👉🏼 Sonneveld: Het liefst wil ik alleen maar lichte liedjes zingen. -  9000x 1971 – credits: KRO NCRV

Dank aan café Sonneveld en Theater DeLaMar.

🎵 Voor de volledige afspeellijst van de nummers uit deze serie, zie: https://open.spotify.com/playlist/5TneDTCxnktD8CZUJe0SHp

🙋Wil je iets vragen of opmerken over deze podcast, mail dan naar info@nextepisode.audio

Sporen Van… Sonneveld is een coproductie van AVROTROS en Next Episode voor NPO Luister.

Vorige afleveringen

 • 7 - #5 - Sta je voor een zaal, wat is dan je verhaal? 
  Sat, 16 Mar 2024
 • 6 - #6 - Terug naar Het Dorp 
  Sat, 16 Mar 2024
 • 5 - #3 - Een haat-liefde verhouding met het publiek 
  Sat, 09 Mar 2024
 • 4 - #4 - Het geheime kruid 
  Sat, 09 Mar 2024
 • 3 - #1 - “Ken je nog meer dan Het Dorp?” 
  Sat, 02 Mar 2024
Meer afleveringen weergeven

Meer Nederlandse kunstpodcasts

Meer internationale kunstpodcasts

Kies een categorie