Toekomst voor Natuur

Toekomst voor Natuur

Toekomst voor Natuur

‘Toekomst voor Natuur’ brengt spraakmakende verhalen over natuur en natuurbescherming in de Lage Landen. Je leert inspirerende mensen beter kennen en krijgt een kijkje achter de schermen van natuurliefhebbers. De host van deze podcast, Anthonie Stip, gidst je in elke aflevering door een natuuronderwerp, met oog voor geschiedenis en achtergronden. Deze podcast wordt geproduceerd door De Vlinderstichting. Nieuwe afleveringen verschijnen elke 2 weken op zaterdag. Reacties zijn welkom via @ToekomstNatuur (T) en @toekomstvoornatuur (IG). Of per mail aan toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl.

Luister naar de laatste aflevering:

Wie waren de eerste ecologen? En beïnvloedt hun werk onze huidige kijk op natuur? Om die vragen te beantwoorden maken we in Toekomst voor Natuur een kleine serie over ‘Grondleggers van de ecologie’. Anthonie maakt deze serie samen met Norbert Peeters, botanisch filosoof. In deze eerste aflevering van de serie behandelen we Carl Linnaeus (1707-1778), een Zweeds arts, botanicus, zoöloog en geoloog. Linnaeus is bekend vanwege zijn rangschikking van de natuur. Minder bekend is dat hij de basis legde voor de economie van de natuur, een voorloper van ons begrip ecologie. We bespreken in deze aflevering het werk van Linnaeus als taxonoom, botanicus en ecoloog aan de hand van zijn werken Sytema Naturae, Oeconomia Naturae en Politia Naturae. Als we Linnaeus introduceren als ecoloog, bespreken we ook Linnaeus’ inspiratiebronnen. We staan uitgebreid stil bij de betekenis van Linnaeus voor onze tijd en ook bij zijn nalatenschap. Het gedachtegoed van Linnaeus blijkt verrassend aanwezig in de 21e eeuw.

De leestips in deze aflevering staan in het teken van Linnaeus. Anthonie tipt de biografie ‘Carl Linnaeus – de man die de natuur rangschikte’ van Gunnar Broberg. Norbert tipt ‘Carl Linnaeus de bloemenkoning’ van Knut Hagberg (alleen antiquarisch), ‘Linnaeus Nature and Nation’ van Lisbet Koerner en ‘Nature’s economy – a history of ecological ideas’ van Donald Worster.

Wil je reageren op deze aflevering? Dat stellen we op prijs. Reageren kan via @toekomstnatuur op Twitter, @toekomstvoornatuur op Instagram of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl.

Je kunt Norbert bereiken op Twitter via @Norbert_Peeters en op Instagram via @Norbertbotanischfilosoof.

Vorige afleveringen

 • 26 - 25 – Carl Linnaeus: de eerste ecoloog? Grondleggers van de ecologie 1 – met Norbert Peeters  
  Sat, 21 Jan 2023
 • 25 - 24 – De spectaculaire comeback van grote zoogdieren – Diemer Vercayie over de dillema’s die dat brengt 
  Sat, 07 Jan 2023
 • 24 - 23 – Wordt 2023 het kanteljaar voor de landbouw? Heleen Lansink en Ron Methorst over toekomst voor de landbouw 
  Fri, 23 Dec 2022
 • 23 - 22 – Rechten voor natuur: een gamechanger? – Jessica den Outer komt op voor de aarde 
  Sat, 10 Dec 2022
 • 22 - 21 – Waarom Rachel Carson nog steeds gelijk heeft – Medard Hilhorst over 60 jaar na Silent Spring 
  Sat, 03 Dec 2022
Meer afleveringen weergeven

Meer Nederlandse wetenschap en geneeskundepodcasts

Meer internationale wetenschap en geneeskundepodcasts

Kies een categorie