Toekomst voor Natuur

Toekomst voor Natuur

Anthonie Stip - De Vlinderstichting

‘Toekomst voor Natuur’ brengt spraakmakende verhalen over natuur en natuurbescherming in de Lage Landen. Je leert inspirerende mensen beter kennen en krijgt een kijkje achter de schermen van natuurliefhebbers. De host van deze podcast, Anthonie Stip, gidst je in elke aflevering door een natuuronderwerp, met oog voor geschiedenis en achtergronden. Deze podcast wordt geproduceerd door De Vlinderstichting. Nieuwe afleveringen verschijnen elke 2 weken op zaterdag. Reacties zijn welkom via @ToekomstNatuur (X) en @toekomstvoornatuur (IG). Of per mail aan toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl.

Luister naar de laatste aflevering:

In bijna anderhalve eeuw veranderde de natuurbescherming enorm. Welke kantelpunten zijn er te benoemen? Dit is de eerste aflevering van 'Groene schouders', een nieuwe serie in Toekomst voor Natuur. Op welke schouders rust de huidige natuurbescherming? Welke bijzondere momenten en mensen zijn er in anderhalve eeuw natuurbescherming te ontdekken? In 'Groene schouders' bespreken we de geschiedenis van anderhalve eeuw natuurbescherming. Anthonie spreekt in deze aflevering met Henny van der Windt, universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Henny is al lang bezig met de geschiedenis van de natuurbescherming en promoveerde in 1995 op het proefschrift ‘En dan: wat is natuur nog in dit land’ over natuurbescherming tussen 1880 en 1990.

We bespreken in deze aflevering vijf kantelpunten tussen 1880 en nu.

1. De oprichting van natuurbeschermingsorganisaties rond 1900

2. De discussies rond actief natuurbeheer in natuurreservaten en de bemoeienis met gebieden buiten de reservaten, rond 1930.

3. Het natuurbeschermingsjaar 1970 en de daarop volgende grotere aandacht voor het milieu en vermaatschappelijking van natuur- en milieuvraagstukken, bijvoorbeeld in het bosbeheer.

4. Vanaf rond 1985 drukken ecologen en de overheid een nog groter stempel op natuurbescherming. Er worden nieuwe technologische concepten ontwikkeld en natuurbescherming wordt meer technocratisch.

5. De decentralisatie van het natuurbeleid naar provincies rond 2010. Als gevolg hiervan wordt natuurbescherming meer marktgedreven. Tegelijk splijt stikstof het debat.

Landbouw en natuur scheiden of verweven blijkt een discussie die al decennialang telkens in een iets andere gedaante terugkomt. Wat is wijsheid? En was de technocratisering van natuur eigenlijk wel een goed idee met de kennis van nu?

De leestip van Henny is ‘Nature’s economy’ van Donald Worster.

Wil je reageren op deze aflevering? We zijn benieuwd wat je van deze aflevering en de nieuwe serie ‘Groene schouders’ vindt. Laat ons dat gerust weten! Je kunt ons bereiken via onze sociale media, @toekomstnatuur op X en @toekomstvoornatuur op Instagram of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl.

De serie ‘Groene schouders’ zal de komende tijd in verschillende afleveringen bijzondere momenten en bijzondere mensen in anderhalve eeuw natuurbescherming belichten. Deze podcastaflevering zullen als reguliere afleveringen van Toekomst voor Natuur verschijnen.

Vorige afleveringen

  • 58 - 57 – Kantelpunten in anderhalve eeuw natuurbescherming – Groene schouders #1 met Henny van der Windt 
    Sat, 13 Apr 2024
  • 57 - 56 – Liefde, rouw en hoop: een ode aan natuurbeschermers – met Sanne Rovers 
    Sat, 30 Mar 2024
  • 56 - 55 – In Siberië zijn geen wegen, alleen richtingen – met Gerard Boere 
    Sat, 16 Mar 2024
  • 55 - 54 – De tuin als paradijs voor kleine natuur – met Renze Borkent 
    Sat, 02 Mar 2024
  • 54 - 53 – Geheimen van het Dommellandschap – met Ger van den Oetelaar en Jan van der Straaten 
    Sat, 17 Feb 2024
Meer afleveringen weergeven

Meer Nederlandse wetenschap en geneeskundepodcasts

Meer internationale wetenschap en geneeskundepodcasts

Kies een categorie