HU - Verklaring omtrent gedrag

HU - Verklaring omtrent gedrag

Hogeschool Utrecht

Wat maakt de één tot een schrikbeeld en de ander tot een toonbeeld? Wat bepaalt welke afslagen we nemen in het leven? Deze vragen zijn het vertrekpunt voor de podcastserie Verklaring omtrent gedrag. In de eerste zeven afleveringen van deze podcastserie wordt het verhaal verteld van Nahib en Nabil, twee twintigers uit Amersfoort die op jonge leeftijd met hun familie zijn gevlucht voor de oorlog in Afghanistan. Luister naar het verhaal van twee broers die elkaar, na een barre tocht waarbij de familie uiteenvalt, terugvinden in Nederland, waarna de één zich opwerkt tot groepsleider in een justitiële jeugdinrichting en de ander in een dergelijke inrichting geplaatst wordt. In de laatste vier afleveringen gaan forensisch experts met elkaar in gesprek over aan deze levensverhalen rakende thema’s zoals het adolescentenstrafrecht en factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van crimineel gedrag.

Deze podcastserie is gemaakt door Sjoerd Litjens en Jan Paul de Bondt, in nauwe samenwerking met Andrea Donker, Carmen Paalman en Lisette Bitter van lectoraat Kennisanalyse Sociale Veiligheid van Hogeschool Utrecht. De podcast is mede mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden van Oldenkotte. Voor KRO/NCRV en NPO/3FM is door Sjoerd Litjens en Jan-Paul de Bondt een bewerking gemaakt van de eerste zeven afleveringen. Deze afleveringen zijn onder de podcast 'Sorry voor mijn broertje' ook te beluisteren.

Categorieën: Onderwijs

Luister naar de laatste aflevering:

Het was dinsdagochtend 8 oktober 2014, toen de politie het huis van de broers binnenviel en de jongste broer Nabil opgepakt werd. Hoe verliep deze ochtend? Welke impact had de inval op de oudste broer Nahib en op de rest van het gezin?

Vorige afleveringen

 • 11 - 1. Hij is het niet 
  Thu, 06 May 2021 - 0h
 • 10 - 2. De lucht was helemaal rood 
  Thu, 06 May 2021 - 0h
 • 9 - 3. We zaten op het randje 
  Thu, 06 May 2021 - 0h
 • 8 - 4. Om negen uur zat ik weer in de les 
  Thu, 06 May 2021 - 0h
 • 7 - 5. Sorry voor mijn broertje 
  Thu, 06 May 2021 - 0h
Meer afleveringen weergeven

Meer Nederlandse %(onderwijs)spodcasts

Meer internationale onderwijspodcasts

Kies een categorie