Het Utrechts Archief - Het Rampjaar

Het Utrechts Archief - Het Rampjaar

Het Utrechts Archief

Het Rampjaar (1672-1673): een tijd met plunderende Fransen, falende stadsbestuurders, gedupeerde boeren en in het nauw gedreven kasteeleigenaren. Duik samen met Het Utrechts Archief en Theatergroep Aluin in deze woelige periode. Historicus Floortje Tuinstra vertelt aan de hand van brieven, dagboekaantekeningen en pamfletten van Het Utrechts Archief over deze heftige tijd voor de Utrechters uit de stad en provincie. De acteurs van Theatergroep Aluin vertolken zes persoonlijke verhalen van historische figuren uit deze rampzalige tijd.

Deze podcast sluit aan bij de Expo Rampjaar 1672-1673 in Het Utrechts Archief, die tot en met 3 januari 2021 te bezoeken is, en bij de virtuele koetsrit die je er kan maken. Maar de podcast is net zo goed los te beluisteren. Veel plezier met luisteren!

Categorieën: Kunst

Luister naar de laatste aflevering:

Lodewijk XIV kwam met een vernieuwde manier van oorlog voeren. Zijn leger was goed georganiseerd en dat gold ook voor de voorzieningen hieromheen. Tijdens de Franse bezetting in Utrecht werden de soldaten, zowel Franse als Zwitserse, Ierse of Spaanse huurlingen, ingekwartierd bij de normale burgers in de stad. De officieren zaten in de huizen van de rijkere Utrechters, zoals in Paushuize of in de grote stadspanden aan de Drift. Hoe ging dit er aan toe? Werd er eigenlijk wel écht gevochten tijdens dat Rampjaar? En wanneer hield het Rampjaar op? Je hoort het in deze laatste aflevering!

Vorige afleveringen

 • 6 - 6. Het Rampjaar - De Zwitserse Soldaat 
  Sun, 01 Nov 2020 - 0h
 • 5 - 5. Het Rampjaar - Het Klopje 
  Sun, 25 Oct 2020 - 0h
 • 4 - 4. Het Rampjaar - De Boer 
  Sun, 18 Oct 2020 - 0h
 • 3 - 3. Het Rampjaar - Margaretha Turnor 
  Sun, 11 Oct 2020 - 0h
 • 2 - 2. Het Rampjaar - Het Kind van de Schutter 
  Sun, 04 Oct 2020 - 0h
Meer afleveringen weergeven

Meer Nederlandse %(kunst)spodcasts

Meer internationale kunstpodcasts

Kies een categorie