De Jurk en het Scheepswrak

De Jurk en het Scheepswrak

NPO 2 / NTR

In een 17e eeuws scheepswrak bij Texel wordt een spectaculaire jurk gevonden. Van wie is die geweest? In deze vijfdelige wetenschapsdetective gaan Tjitske Mussche en Arnold van Bruggen op zoek. Was het een vrouwelijke spion, een toneelactrice of toch een Oekraïense prinses? Gaandeweg kantelt niet alleen hun beeld van de jurk, maar ook die van de 17e eeuw en de werking van geschiedschrijving.

Categorieën: Onderwijs

Luister naar de laatste aflevering:

Er is weer een nieuwe theorie! Op de boekomslagen uit het wrak is namelijk óók een familiewapen gevonden van de adellijke familie Ostrogski uit het 17e eeuwse Pools-Litouwen, dat nu Oekraïne heet. Dat blijkt de familie die ooit als eerste tegen de Russen vocht, met succes. Op een foto van een schilderij uit het Pools Nationaal Museum in Warschau vindt Arnold een portret waar precies zo’n kaftan op voorkomt als in het schip gevonden is. Tjitske en hij reizen naar Polen om de boel te onderzoeken. Is de jurk dan van een Oekraïense prinses geweest?  

Een aflevering over hoe kostbare oorlogsschatten uit Oost-Europa in de 17e eeuw in Amsterdam belandde, en hoe het sluitende puzzelstukje van de puzzel rond het scheepswrak en de jurk -net als veel ander erfgoed- nu misschien wel op de zeebodem ligt te verrotten. 

Met: Thomas Kempa, Ewa Mainowska, Janet Dickinson, Arend Jan Vos en Alec Ewing. 

De tekst van deze aflevering vind je hier

Vorige afleveringen

 • 5 - #4 - De Oekraïense jurk 
  Sun, 02 Apr 2023
 • 4 - #3 - De vrouw op sterk water 
  Sun, 02 Apr 2023
 • 3 - #2 - De theaterjurk 
  Sun, 02 Apr 2023
 • 2 - #1 - De koninklijke jurk 
  Sun, 02 Apr 2023
 • 1 - Trailer De Jurk en het Scheepswrak 
  Tue, 07 Mar 2023
Meer afleveringen weergeven

Meer Nederlandse onderwijspodcasts

Meer internationale onderwijspodcasts

Kies een categorie