Biblebelt

Biblebelt

AD

Er was nogal wat te doen rond de orthodox christelijke gemeenschap de afgelopen paar jaar. Ze  zijn niet langer onze overgebleven gekkies uit de vorige eeuw. We vinden ze bekrompen en star en de vraag klinkt of hun vrijheden niet moet worden ingeperkt.

Maar kennen we ze eigenlijk? En hoe denken ze? Gaan ze het overleven? Om het antwoord te krijgen op die vraag maakten Berendien Tetelepta en Jorina Haspels - Goudriaan een trip over de Biblebelt, de gordel die over ons land ligt waar nog veel strenge protestanten wonen. Ze spraken, reizend met hun busje dominees, opiniemakers, onderzoekers,gewone mensen, jong en oud en maakten er een podcastserie van 5 afleveringen van. Over homo's, over vrouwen, over extremisme, maar ook over wat hen beweegt en waarom het zo fijn is in de Biblebelt.

Jorina en Berendien zijn beide journalisten bij het AD, maar ook gelovig. Jorina groeide ook nog op in een reformatorische gemeenschap. Het nieuws ergerde hun, maar deed hen ook pijn als medegelovigen. Op hun redacties worden ze ook nog wel eens met een meewarige blik aangekeken, ze herkennen het gevoel langzaam een exotisch dier te zijn geworden. Tegelijkertijd: zoals refo's de Bijbel lezen, lezen Berendien en Jorina hem niet. Met die dubbele gevoelens zijn ze op pad gegaan, met een nieuwsgierigheid hoe zijn ze nu echt. 

Categorieën: Maatschappij en cultuur

Luister naar de laatste aflevering:

Orthodoxe christenen hebben niet veel op met de islam en er ontstaat een steeds grotere voorliefde voor populistische partijen als Forum voor Democratie of de PVV. Wat is er aan de hand?

Beluister al onze podcasts: http://www.ad.nl/podcasts

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Vorige afleveringen

 • 6 - S1/E5 Extreem gelovig 
  Mon, 08 Aug 2022
 • 5 - S1/E4 Een recht: aanrecht 
  Mon, 01 Aug 2022
 • 4 - S1/E3 Elk huis heeft zijn kruis 
  Mon, 25 Jul 2022
 • 3 - S1/E2 Gescheiden werelden 
  Mon, 18 Jul 2022
 • 2 - S1/E1 Geen strand op zondag 
  Mon, 11 Jul 2022
Meer afleveringen weergeven

Meer Nederlandse %(maatschappij en cultuur)spodcasts

Meer internationale maatschappij en cultuurpodcasts

Kies een categorie